
 

 

CITY OF NIAGARA FALLS 

REDLINED By-law No. 2025-XXX  

A by-law to amend By-law No. 79-200, to introduce new definitions and regulatory 
provisions (AM-2024-033). 

1. SECTION 1 – TITLE AND INTERPRETATION: Section 1.4 is hereby deleted, and 
the remainder of Section 1 is renumbered accordingly: 

 
1.4 BOLDFACED WORDS: Words which are defined in section 2 of this By-law 
have, in most cases, been boldfaced where they appear elsewhere in this By-law. 
The boldfacing is for the purpose of assisting persons in interpreting this By-law 
but shall not be deemed to form a part of this By-law. The definitions in section 2 
shall apply and govern whether or not the defined word or words is or are boldfaced 
elsewhere in this by-law. 

 

2. SECTION 2 – DEFINITIONS of By-law No. 79-200 is amended as follows: 
 
(a) by adding the following definitions: 

 
“ARTICULATION” means the stepping out and/or recessing of a 
balcony, roof, awnings, columns, cornices or external wall of a 
building in plan and in section. 
 
“BAKE SHOP” means a building or part thereof in which food is 
prepared and offered for sale to the public but does not include a 
restaurant.  

  
 “BALCONY” means an uncovered platform projecting from the 

façade of a wall or walls, cantilevered or supported by columns 
or brackets, located above the grade of the ceiling height of the 
first storey above the basement”   

 “BACK-TO-BACK TOWNHOUSE DWELLING” means a building 
containing four or more dwelling units divided by vertical common 
walls above grade, and a common rear wall.   

 “CAR SHARE” means the practice where a number of people 
share the use of one or more cars that are owned by a profit or 
non-profit car-sharing organization and where such organization 
may require that use of cars be reserved in advance, charge fees 
based on time and/or kilometers driven, and set membership 
requirements of the car-sharing organization, including the 
payment of a membership fee that may or may not be refundable. 



 

 

“CAR SHARE PARKING SPACE” means a parking space that is 
exclusively reserved and actively used for car-sharing. 

“EXTERIOR REAR WALL” means the exterior wall furthest from 
and opposite to the front entrance of a dwelling unit 

“FAÇADE” means the exterior of the building exposed to public 
view. 

“GLAZING” means the fitting or furnishing of a building façade 
with glass. 

‘PLACE OF WORSHIP” means a premises owned or occupied 
by a religious organization or congregation which is dedicated 
exclusively to worship and related social and charitable 
activities.”  

“PRIVACY YARD” means the yard measured from the exterior 
rear wall of a dwelling unit, providing exclusive outdoor amenity 
space. 

“PUBLIC SCHOOL” means an elementary school or secondary 
school facility operated by the Government of Ontario.  

 “ROOF FEATURE” means a distinct architectural element 
erected above the top storey and shall be provided for the 
purposes of enhancing the design of the building and may 
enclose any roof mounted mechanical equipment, mechanical 
penthouses, or other similar elements. Notwithstanding Section 
4.7 of By-law No. 79-200, and except for any flagpoles, or other 
similar decorative roof features, and radio, telephone, television 
or telecommunication towers or antennae, no water tank, elevator 
or other mechanical penthouse shall have a height greater than 
the roof feature unless clad to be aesthetically consistent with the 
roof feature.  

 “SEMI-DETACHED DWELLING” means a building divided 
vertically into two dwelling units, each with an independent 
entrance to an exterior. 

“STEPBACK” means the horizontal recessing of a building 
façade above a specified storey. 

“TOWER” means a building with a minimum height of 12 metres 
above the average grade at the front of the building. 



 

 

“TOWER FLOOR PLATE” means the floor area of a tower 
measured from the outside of the exterior walls, but excluding 
inset and projecting unenclosed balconies. 

(b) by amending the following definitions: 

"DETACHED DWELLING” means a building containing one 
primary dwelling unit.  

“DWELLING UNIT” means a unit that:  

(i) consists of a self-contained set of rooms located in a building  
or structure;  
(ii) is used, intended or designed for use as residential premises; 
and  
(iii) contains kitchen and bathroom facilities that are intended for 
the use of the unit only 

means a self-contained set of rooms occupied or designed to be 
occupied as an independent and separate self-contained unit and 
shall include kitchen with cooking facilities and bathroom facilities 
that are intended for the use of the unit only. 

"BOARDING OR ROOMING HOUSE" means a dwelling building 
in which the proprietor supplies for gain, directly or indirectly, 
lodging with or without meals to three or more persons other than 
the proprietor but does not include a tourist establishment, hotel, 
hospital, home for the aged or other establishment otherwise 
classified or defined in this By-law;  

3. SECTION 4.7 HEIGHT EXCEPTIONS is amended by: 
 
HEIGHT EXCEPTION: The height regulations of this By-law shall not apply to 
church place of worship belfries, spires, steeples and bell towers, ornamental 
architectural features such as, but not limited to, cupolas and finials, chimneys, 
water tanks, elevator or mechanical penthouses, flag poles, clock towers, radio, 
solar panels, telephone, television or telecommunication towers and antennae, 
tents and mechanical amusement rides or devices in any Zone except as 
hereinafter provided or to farm buildings and farm structures (which shall not 
include buildings or structures to be erected or used for the purpose of human 
habitation in an A Zone, an R Zone or an OS Zone and shall not apply to the 
following types of structures and buildings in HI Zones 

 
4. SECTION 4.19.1(a) Table 1 parking requirements for a Place of Worship is 

amended by: 
Place of Worship: 1 parking space for each 5 seats or for each 5 persons that can 
be lawfully accommodated therein at any one time”.  



 

 

5. SECTION 4.19.3(a)(iii) is amended by: 
Maximum area of a rear yard which can be used as a surface parking area. 
 

6. SECTION 4.40 NIGHTCLUBS is amended by deleting 4.40 (i) and renumbered 
accordingly: 

 

(i) A nightclub shall be separated from another nightclub or licensed 
establishment by a minimum distance of 100 metres measured from 
premises to premises. 

  
(a) “A nightclub shall be separated from the boundary of a Residential Zone by 

a minimum distance of 45 metres.” 
 

(b) “Parking for a nightclub shall be provided at a rate of 1 parking space for 
each 5 persons that can be lawfully accommodated therein at any one time.”   

  
7. Section 4.14(c) is amended by:    

(a) open balconies not covered by a roof or canopy may project into any required 
front yard or rear yard or side yard a distance of not more than 1.8 metres and 
into any required side yard a distance of not more than 0.45 metres;  
 

8. SECTION 4.44 is amended by adding “or stacked townhouse dwelling” after every 
reference to an apartment dwelling: 

4.44 AMENITY AREAS FOR APARTMENT DWELLINGS OR STACKED 
TOWNHOUSE DWELLING (2022-095)  

4.44.1 Within the R4, R5A, R5B, R5C, R5D, R5E and R5F zones a minimum 
amenity area of 20 square metres per dwelling unit shall be provided.  

4.44.2. Section 4.44.1 shall not apply to an apartment dwelling or stacked 
townhouse dwelling for which, prior to By-law No. 2022- 095 coming 
into force, a complete application for amendment to the zoning by-
law has been made under Section 34(10.2) of the Planning Act, 
R.S.O. 1990, has submitted drawings under Section 41(4) of the 
Planning Act, R.S.O.1990 or for which an amendment to the zoning 
by-law has come into effect under Sections 34(21) or (30) of the 
Planning Act, R.S.O. 1990. 

9.  SECTION 5.10 MODEL HOMES is amended by:  

 “5.10 MODEL HOMES: Model homes shall be permitted in all R1A, R1B, R1C, 

R1D, R1E, R1F, R2, R3, and R4 zones subject to the following provisions 

(i)   the lands on which the model homes are to be constructed have received 

draft plan approval under the Planning Act and all appropriate agreements 



 

 

have been executed; (2008-148) 

(ii) a model home shall comply with the provisions of the zone in which it is 

located and the regulations of this By-law such that it will comply upon 

registration of the plan of subdivision; and 

(iii) the number of model homes in any draft approved plan of subdivision shall 

not exceed the lesser of ten (10) dwelling units or ten percent (10%) of the 

total number of lots.” 

 

10.  SECTION 7.9.1 is deleted and replaced with the following: 

(a) A townhouse dwelling containing not more than 8 dwelling units 

 

(b) An apartment dwelling  

 

(c) A back-to-back townhouse dwelling 

 

(d) A stacked townhouse dwelling 

 

(e) Group dwellings, provided that no townhouse dwelling in the group dwelling 

contains more than 8 dwelling units 

 

(f) Accessory buildings and accessory structures, subject to the provisions of 

sections 4.13 and 4.14 

 

(g) A home occupation in a detached dwelling, or a dwelling unit of a semi-

detached dwelling or a duplex dwelling, subject to the provisions of section 5.5 

 

11. SECTION 7.9.2 is amended by adding “or back-to-back townhouse dwelling” after 

 every reference of a townhouse dwelling, save and except for clause (n). 

 

(a) Minimum lot area  

(i) for a townhouse dwelling or back-

to-back townhouse dwelling 

250 square metres (2,691 sq. ft.) for each 

dwelling unit 

(ii) for an apartment dwelling or 

stacked townhouse dwelling 

200 square metres (2,152.8 sq. ft.) for 

each dwelling unit 

(b) Minimum lot frontage   

(i) for a townhouse dwelling or back-

to-back townhouse dwelling or an 

apartment dwelling or stacked 

townhouse dwelling containing more 

30 metres (98.4 ft.) 



 

 

than four dwelling units 

(ii) for a townhouse dwelling or back-

to-back townhouse dwelling or an 

apartment dwelling or stacked 

townhouse dwelling containing four 

dwelling units or less on an interior 

lot 

24 metres (78.7 ft.) 

(iii) for a townhouse dwelling or 

back-to-back townhouse dwelling or 

an apartment dwelling or stacked 

townhouse dwelling containing four 

dwelling units or less on a corner lot 

25.5 metres (83.7 ft.) 

(c) Minimum front yard depth  

(i) for a townhouse dwelling or back-

to-back townhouse dwelling (93- 

284) 

6 metres (19.7 ft.) plus any applicable 

distance specified in section 4.27.1 

(ii) for an apartment dwelling or 

stacked townhouse dwelling 

7.5 metres (24.61 ft.) plus any applicable 

distance specified in section 4.27.1 

(d) Minimum rear yard depth  

(i) for a townhouse dwelling or back-

to-back townhouse dwelling 

7.5 metres (24.61 ft.) plus any applicable 

distance specified in section 4.27.1 

(ii) for an apartment dwelling or 

stacked townhouse dwelling 

10 metres (32.81 ft.) plus any applicable 

distance specified in section 4.27.1 

(e) Minimum interior side yard one-half the height of the building 

(f) Minimum exterior side yard width  

(i) for a townhouse dwelling or back-

to-back townhouse dwelling 

4.5 metres (14.8 ft.) plus any applicable 

distance specified in section 4.27.1 

(ii) for an apartment dwelling or 

stacked townhouse dwelling 

7.5 metres plus any applicable distance 

24.6 ft. specified in section 4.27.1 

(g) Maximum lot coverage 35% 

(h) Maximum height of building or 

structure 

10 metres (32.81 ft.) subject to section 4.7 

(i) Deleted by By-law No. 2011-136  

(j) Number of dwellings on one lot subject to compliance with section 7.9.3, 

more than one dwelling is permitted on 

one lot 

(k) Parking and access requirements in accordance with section 4.19.1 

(l) Accessory buildings and accessory 

structures 

in accordance with sections 4.13 and 4.14 

(m) Minimum landscaped open space 45 square metres (484.4 sq. ft.) for each 



 

 

dwelling unit 

(n) Minimum privacy yard depth for each 

townhouse dwelling unit, as measured 

from the exterior rear wall of every dwelling 

unit (2008-148) 

7.5 metres 

(o) Minimum amenity space for an 

apartment dwelling unit or stacked 

townhouse dwelling 

in accordance with section 4.44 

 

 

12. SECTION 7.9.3 is amended by adding “or back-to-back townhouse dwelling” after 

 every reference of a townhouse dwelling. 

7.9.3 ADDITIONAL REGULATIONS FOR GROUP DWELLINGS: No person shall 

within any R4 Zone use any land or erect or use any building or structure for the 

purpose of group dwellings except in accordance with the provisions of sections 4, 

5 and 7.10.2 as altered or extended by the following additional regulations:  

(a) The minimum lot area shall not be less than the sum of the minimum lot area 

requirements of clause (a) of section 7.9.2 of each townhouse dwelling or back-to-

back townhouse dwelling and each apartment dwelling or stacked townhouse 

dwelling erected or to be erected on the lot.  

(b) Nothing in section 4.11 or in clause b of section 7.9.2 shall be deemed to require 

each townhouse dwelling or back-to-back townhouse dwelling and each apartment 

dwelling or stacked townhouse dwelling to front or abut upon a street. 

13. SECTION 7.10.2 (m) is amended by adding “or stacked townhouse dwelling unit”  

after apartment dwelling unit. 

 

(m) Minimum amenity space for an 

apartment dwelling unit or stacked 

townhouse dwelling unit 

in accordance with section 4.44 

 

 

14. SECTION 7.11.2 (m) is amended by adding “or stacked townhouse dwelling unit” 

after apartment dwelling unit. 

 

(m) Minimum amenity space for an 

apartment dwelling unit or stacked 

townhouse dwelling unit 

in accordance with section 4.44 



 

 

 

15. SECTION 7.12.2 (m) is amended by adding “or stacked townhouse dwelling unit” 

after apartment dwelling unit. 

  

(m) Minimum amenity space for an 

apartment dwelling unit or stacked 

townhouse dwelling unit 

in accordance with section 4.44 

 

 

16. SECTION 7.13.2 (m) is amended by adding “or stacked townhouse dwelling unit” 

after apartment dwelling unit. 

 

(m) Minimum amenity space for an 

apartment dwelling unit or stacked 

townhouse dwelling unit 

in accordance with section 4.44 

 

17. SECTION 7.14.2 (m) is amended by adding “or stacked townhouse dwelling unit” 

after apartment dwelling unit. 

 

(m) Minimum amenity space for an 

apartment dwelling unit or stacked 

townhouse dwelling unit 

in accordance with section 4.44 

 

18. SECTION 7.15.2 (m) is amended by adding “or stacked townhouse dwelling unit” 

after apartment dwelling unit. 

 

(m) Minimum amenity space for an 

apartment dwelling unit or stacked 

townhouse dwelling unit 

in accordance with section 4.44 

 

19.  SECTION 8.2.2 (h) is deleted, and the remaining section renumbered accordingly.  

(h) Maximum floor area not specified 

 

20. SECTION 8.5.2A(h) is deleted, and the remaining section renumbered accordingly.  

(h) Maximum floor area not specified 

 

21.  SECTION 8.6.2 (h) is deleted, and the remaining section renumbered accordingly. 



 

 

(h) Maximum floor area not specified 

 

 


